Thursday, November 26, 2009

သက္ရွည္က်န္းမာဖို႔

တခ်ဳိ႕က က်န္းမာၾကပါတယ္။ ေငြေၾကးလည္း ျပည့္စုံပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အသက္နည္းနည္းပဲ လူ႕ဘ၀မွာေနၾကရတယ္။ သူ ေပ်ာ္ရႊင္ေနခိုက္မွာပဲ ရုတ္တရက္ ထြက္သြားခဲ့ရတယ္။
တခ်ဳိ႕က အသက္ရွည္ၾကပါတယ္။ ေငြေၾကးလည္း ျပည့္စုံပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သူ႕ဘ၀ရဲ႕ အခ်ိန္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား အိပ္ယာေပၚမွာပဲ ကုန္ဆုံးၾကရပါတယ္။ သူေနရတာ မေပ်ာ္ေပမယ့္ ဆက္လက္ အသက္ရွင္ေနရတယ္။ ေငြေၾကးက သူ႔ဘ၀ကို ေနေပ်ာ္ေအာင္ မစြမ္းေဆာင္ႏိုင္ခဲ့ပါဘူး။
အနည္းငယ္ေသာ တခ်ိဳ႕သာ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္နဲ႔ ဘ၀မွာ တ၀ႀကီး ေနထိုင္သြားၾကပါတယ္။
အဲလိုေနႏိုင္ဖို႔ အခ်က္သုံးခ်က္ပဲ လိုပါတယ္လို႔ အသက္ 103ႏွစ္ထိ က်န္းမာရႊင္လန္းစြာ ခႏၶာ့၀န္ကို ထမ္းရင္းသာသနာျပဳခဲ့တဲ့ ေရႊဟသၤာေတာရဆရာေတာ္ႀကီး အမိန္႔ရွိခဲ့တာကို မွ်ေ၀ပါမယ္။

 ေသာကမေႏွာင္
"၀" ေအာင္မစား
လႈပ္ရွားကိုယ္လက္
ဤသုံးခ်က္ကား
အသက္ရွည္ရာ
အနာမဲ့ေၾကာင္း
နည္းလမ္းေကာင္းတည္း။
 ေသာက ကင္းေ၀းေအာင္ ေနတတ္ဖို႔ဆိုတာက ေတာ္ေတာ္ေလ့က်င့္ယူရပါတယ္။ အဓိက ကေတာ့ ဘယ္ရာပဲျဖစ္ျဖစ္ မတြယ္တာပါနဲ႔။ သက္ရွိပဲျဖစ္ျဖစ္၊ သက္မဲ့ပဲျဖစ္ျဖစ္ တြယ္တာမိရင္ ေသာကျဖစ္ဖို႔ ေသခ်ာေနပါပီ။
လူတစ္ေယာက္ဟာ တေန႔ကို 2000 ကယ္လိုရီေလာက္ စားရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ 2000 ကယ္လိုရီကေန 2500 ကယ္လိုရီေလာက္ထိ စားၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပိုလာတဲ့ အဆီေတြက ဒုကၡေပးတာပါ။
တခ်ိန္လုံး ၿငိမ္ၿငိမ္ေလးပဲ စားပြဲ ကုလားထုိင္နဲ႔ အလုပ္လုပ္တဲ့သူဟာ ညအိပ္ယာ၀င္ခ်ိန္က်ရင္ တစ္ကိုယ္လုံး ေညာင္းညာကိုက္ခဲေနတတ္ပါတယ္။ ဒါအျပင္ အိပ္မေပ်ာ္တတ္ပါဘူး။ မ်က္စိေၾကာင္ေနတတ္ပီး ညဥ္႔ေတာ္ေတာ္နက္မွာ အိပ္သြားတတ္ပါတယ္။ ေနာက္ေန႔က်ေတာ့ အိပ္ေရးမ၀လို႔ မၾကည္လင္ျပန္ပါဘူး။ ဒီလိုနဲ႔ပဲ ေန႔စဥ္ လည္ပတ္ပါမ်ားလာတဲ့အခါမွာ လူက ၀၀ၿဖဳိးျဖိဳးေပမယ့္ က်န္းမာေရးခ်ဳိ႕ယြင္း လာပါေတာ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ အနည္းဆုံး မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ နာရီ၀က္ခန္႔ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွား လုပ္ေပးသင့္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ဆရာေတာ္ႀကီးက အစားအေသာက္နဲ႔ပတ္သက္လို႔လည္း စားသင့္စားထိုက္ တာေတြကို လမ္းညႊန္ခဲ့ပါေသးတယ္။
ခ်ဥ္၊ စပ္၊ ဖန္၊ ခါး
ေန႔တိုင္းစားက
ေပါ့ပါးလွ်င္ျမန္
သြက္လက္မည္။

ဆိုေတာ့ကာ ခ်ဳိ၊ ခ်ဥ္၊ စပ္၊ ဖန္၊ ငန္၊ ခါး အရသာ ေျခာက္ပါးရွိရာမွာ အခ်ဳိနဲ႔ အငန္ဟာ လူအတြက္ လုိအပ္ေပမယ့္ လြန္ကဲရင္ ေဘးျဖစ္ပါတယ္။ လူ႕လွ်ာကလည္း အခ်ဳိနဲ႔ အငန္ကို သိတဲ့ရသာဖုက မ်ားတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အငန္ကို သိတဲ့ ရသာဖုကေလးေတြကေတာ့ အမ်ားဆုံးပါပဲတဲ့။ ဒါေၾကာင့္ လူမ်ားဟာ အငန္မပါတဲ့ ဟင္းတို႔ အခ်ဳိမပါတဲ့မုန္႔တို႔ကို စားလို႔ အဆင္မေျပၾကတာပါ။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီ အငန္နဲ႔ အခ်ဳိဟာ အသက္ႀကီးလာရင္ ျပႆနာစလာပါပီ။ အငန္မ်ားမ်ား စားတာက ေသြးတိုးျဖစ္ေစပါတယ္။ ေနာက္ဆက္တြဲ အခ်ိဳက ေတာ့ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိပါပဲ။ အဲဒီေနာက္ ႏွလုံးေရာဂါ၊ အသည္းေရာဂါ အတြဲလိုက္၀င္လာၾကပါေတာ့တယ္။ ၾကားဖူးမယ္ထင္ပါတယ္ "Misfortune never come single."
ဒါေၾကာင့္ အထက္က ေျပာခဲ့တဲ့ အခ်က္သုံးခ်က္အျပင္ ကိုယ္စားတဲ့ အစားအစာကိုလည္း အဟာရျဖစ္ေအာင္ စားသုံးတတ္မွသာ က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္စြာ ဘ၀ကို ၾကာၾကာေနႏိုင္မွာျဖစ္ပါေၾကာင္း...။

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home